Traction Avant, 2CV, DS, SM, Picasso ve DS serisi gibi araçları ve ayrıca reklam ve spor alanlarındaki başarısı sayesinde, kurulduğu yıl olan 1919'dan beri yaratıcılık ve teknolojiyi genlerinde taşımaktadır.
Yaratıcılık. Teknoloji. Ve cesaret. 1919 yılında, André Citroën kendi adını verdiği bir markayla bir maceraya atılır…
Citroën'in ilk aracı olan "Tip A"nın piyasaya sürülüşü, orijinal bir reklam ile duyurulur.
Citroën pazardaki henüz ilk yılında 10,000 araç satar.
Daima bir adım önde. Citroën 20 Şubat 1921'de, Fransa yollarında sürücülerin yollarını bulmalarına yardımcı olmak için bir dizi emaye yol işaretleri yerleştirir.
Citroën ürün yelpezesinde ikinci modeli sunar: B2. Tip A'nın daha güçlü ve gelişmiş bir versiyonu
Paris Otomobil Fuarı: Citroën 5HP'nin dünya tanıtımı. Tip A esas alınarak üretilmiş, yeni bir kompakt araç.
Cesur yaratıcılık devam eder… İlk defa bir uçak tarafından markanın adının göklere yazılmasıyla, 7. Paris Otomobil Fuarının açılışına Citroën damgasını vurur. Yer Paris. Araç Citroën!
André Citroën, 1922 yılinda piyasaya sürdüğü bu yarım paletli aracının kalite özelliklerini daha ön plana çıkarmak için, bu araçları Sahara çölüne göndermeye karar verir. 17 Aralık 1922 ile 7 Mart 1923 tarihleri arasında Georges-Marie Haardt ve Louis Audouin-Dubreuil, Touggourt'tan Timbuktu'ya seyahat eder ve ardından tekrar Touggourt'a dönerler.
André Citroën, 'baba'sının arabası'nın küçük kopyaları olan oyuncak arabalar yapmaya başlar." İlk model üstü açık bir gezi arabası olan Torpedo B2 10HP'dir. İlk on yılda 30,000 araba satılır.
1924'te Citroën'in yıllık toplam üretimi 50,000 araçtır.
Citroën, ahşap/metal birleşik kaportanın yerini alan, tümüyle çelik kaportalı B10'u piyasaya sürer.
Citroën iki yıl önceki Sahara çölünün geçilmesi başarısınin üzerine Croisière Noire seyahatini organize eder. 28 Ekim 1924 - 26 Haziran 1925 tarihleri arasında yapılan bu ikinci gezide, araç Colomb-Béchar'dan Capetown'a seyahat ederek Afrika kıtasını geçer.
1925 - 1934 yılları arasında Citroën, Eyfel Kulesinde 30 m yükseklikte adını ışıklı harflerle sergilemek suretiyle olağanüstü bir reklam kampanyası yürütür (250,0000 ampul ve 600 km kablo kullanılır). Charles Lindbergh Atlantik'i uçakla geçip karaya ulaştığında yolunu bu ışıklardan yararlanarak bulmuştur.
Citroën, bayileri için ilk onarım el kitabını bir yedek parça kataloğu ile birlikte yayımlar.
Citroën, lüks özelliklere sahip bir kitle pazar aracı olan B14'ü piyasaya sürer. İki savaş arası dönemde en popüler araçlardan biri olmuştur. Marka ayrıca kapalı kabine sahip ilk Fransız ticari aracı olan B15'i piyasaya sürer.
Atlantik'i uçakla geçen ilk kişi olan Charles Lindbergh, Citroën tesisini ziyaret eder.
Citroën, Paris Otomobil Fuarında iki yeni modeli, yani C4 ve C6'yı tanıtır.
Citroën, Fransa'nın ilk yüksek hızlı kamyonu olan C61'i piyasaya sürer. Taşıma kapasitesi: 1,800 kg, 42 bhp 6 silindirli motor. Tümüyle çelik kapalı kabin.
Citroën efsanevi Marbeuf garajını açar; bu garaj diğer marka galerilerinin yolunu açan mimari bir başyapıttır.
André Citroën, lider ruhunu bir kez daha göstererek, Paris Otomobil Fuarında Quai de Javel fabrikasının kapılarını halka açar.
C4'ün ticari versiyonu sahneye çıkar. Modüler ve işlevseldir, sökülebilir arka koltuklara ve iki parçalı bagaj kapısına sahiptir. C4'ün aile versiyonunda 7 cm kayıp vardır, ancak araç yeni bir karbüratör, şanzıman ve kavrama kazanarak "C4 F" adını alır.
André Citroën ABD'den birçok yeni fikirle döner ve bunlardan biri de yüzer motordur. Bu konseptle, otomobillerin modernleşmesine bir kez daha katkıda bulunmuş olur.
Bu yenilikçi sistemde, motor titreşimlerini azaltmak için motor ile şasi arasına lastik takozlar yerleştirilmiştir.
Citroën "Rosalie" serisini piyasaya sürer. Paris Otomobil Fuarında 8CV, 10CV ve 15CV modelleri tanıtılır. İlk iki model C4'ün yerini alır, üçüncüsü ise altı silindirli motoru ile C6'nın doğal mirasçısıdır.
1931'den itibaren, Linas-Montlhéry hız halkasında kırılan bir dizi rekorun ardından, her üç model de Rosalie adını alır.
Montlhéry hız halkası. 300,000 km. 134 gün. Ortalama hız 93 km/s. "Petite Rosalie" (8CV) yeni dünya rekorunu kırar.
Yenilik. Güvenlik. Konfor. Verimlilik. Citroën, yeniliği güvenlik, konfor ve performansla bir araya getiren Tip 7A'yı sunar. Bu yeni araç, özellikleriyle otomotiv sektöründe bir devrime imza atar, örneğin: önden çekiş, birleşik tam-çelik gövde, tüm tekerleklerde hidrolik frenler, burulma çubuklu bağımsız süspansiyon, üstten supaplı yüzer motor ve sökülebilir silindir gömlekleri.
Paris Otomobil Fuarında yeni bir önden çekişli model sergilenir: 11 modeli. 7'nin gövdesi esas alınarak üretilen bu model 14 cm daha geniş ve 20 cm daha uzundur. 46 bhp motor ve 3 vitesli şanzımana sahiptir ve azami hızı 106 km/s'dir.
Traction Avant'ın piyasaya sürülmesi, finansal yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanmakta olan şirketin yaşadığı finansal zorluklarıni çözmeye yetmez. Bu dönemde Citroën Frans ve Avrupa'nın lider araç üreticisidir ve dünyada ikincidir. Hükümet ana alacaklı Michelin'den şirketin hesaplarıni temizlemesini ve şirketi yeniden sağlam bir finansal zemine oturtmasını ister. Citroën, Michelin'in denetimi altında faaliyetine devam eder.
Pierre Boulanger, küçük motorlu ve makul fiyatlı bir otomobil projesine öncülük eder. geleceğin 2CV'si. Teknik özelliklere göre, araç "dört kişiyi ve 50 kg patatesi taşıyabilmeli, 60 km/s azami hıza ulaşabilmeli, yakıt tüketimi 3 litre / 100 km olmalı ve aynı zamanda konforlu bir sürüş sunabilmelidir".
André Citroën ciddi bir hastalağın ardından hayatını kaybeder. Pierre Boulanger yeni CEO olur.
Citroën, Paris Otomobil Fuarında 11 MI dizeli tanıtır. Binek otomobil olarak dünyada bir ilktir.
Citroën, daha sonra 2CV adıyla ünlü bir model haline gelecek olan TPV (Toute Petite Voiture veya çok küçük araç) üzerinde ilk yol testlerini gerçekleştirir
Citroën, TUB (Transport Utilitaire série B) ticari aracını piyasaya sürer. Modern tasarımlı bir kapalı kasa kamyonet olan bu araç, önden kontrollü düzen, sürgülü yan yükleme kapıları vb. özelliklere sahiptir.
Fransız araç test servisi, artık piyasaya girmeye hazır olan 2CV'yi onaylar.
Quai de Javel'deki Citroën fabrikası bombalanır. Hasarsız 2CV prototipleri parçalarına ayrılır ve saklanir. İşgal nedeniyle, üretim azalarak sonlanır.
Yakıt sıkıntısıyla karşı karşıya olan Citroën, harekete geçmeye ve müşterilerine alternatif ulaşım seçenekleri sunmaya karar verir. Tip 23 and Tip 45 ticari araçlar gazla çalışabilir hale getirilir.
Javel fabrikası bir kez daha bombalanır. Üretim tesisleri ağır hasar görür.
Citroën kararlı bir yaklaşım sergiler. Bombalamanın bir yıl sonrasında ilk kamyon Javel fabrikasından çıkar.
Javel fabrikası yeniden inşa edilir. Citroën arta talebi karşılamaya heveslidir. Üretim, savaş öncesi seviyelerin %13,4'üne yükselir.
Ekim ayında düzenlenen Paris Otomobil Fuarında Citroën üç model tanıtır: "11 Normale" olarak bilinen 11 B; 11 BL veya "11 Légère" (hafif) ve 15-SixG